Buduj z nami budowlane rozmaitości

W jaki sposób układać artykuły w schładzarce, żeby najdłużej zachowały świeżość?

Zmrożone masło i jarzyny, nazbyt prędko popsuta szynka - takich historii możemy ustrzec się. Starczy opracować odpowiednie ułożenie artykułów w lodówce. Słuszny układ produktów zgodny z regułami to najodpowiedniejsze rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy artykułom świeżość i smak przez dłuższy okres, a jednocześnie unikniemy trwonienia pożywienia powodowanego nieodpowiednim składowaniem.
We właściwie zagospodarowanej chłodziarce panuje określona hierarchia. Jest tak, ponieważ w środku lodówki na ogół zachodzą pewne różnice temperatur. Półeczka najwyższa jest najcieplejszym punktem, stąd powinna być zarezerwowana dla towarów o długiej trwałości, np. żywności przechowywanej w słoikach. Na górze chłodziarki dobrze jest umieścić dżemy albo jarzyny zamknięte w szczelnych opakowaniach. Powierzchnia na górnych półeczkach nadaje się również doskonale do składowania ciast takich, jak choćby serniki, które wymagają schładzania, jednak nie bardzo niskich temperatur.
Urządzenia chłodnicze
Napisał: Emilian Robert Vicol
Na podstawie: http://www.flickr.com




Niżej, na środkowych półkach można przechowywać jedzenie o mniejszej trwałości. To doskonałe miejsce na potrawy, jakie planujemy podgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy ulokować tu także produkty takie jak nabiał (śmietana), które potrzebują składowania w temperaturze mniejszej aniżeli 5°C. Najzimniejsze miejsce, a więc niskie półki, winniśmy przeznaczyć na jedzenie, jakie psuje się najprędzej. Tu warto umieścić ryby, mięso oraz wędliny, a również pokrojone owoce albo jarzyny oraz artykuły w otwartych już opakowaniach. Niezłym pomysłem jest również rozmieszczenie tu rzeczy, po jakie sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że znajdować się będą w bez trudu dostępnym miejscu, ograniczymy czas, w którym będą otwierane drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej lodówki. Jeśli jednak schładzarka ulegnie awarii, wystarczy wpisać w przeglądarkę wyrażenie: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Dodatkowe informacje o serwisie chłodziarek.


Komory jak też szuflady mieszczące się na samym dole lodówki przeznaczone są na świeże jarzyny, takie jak sałata jak też na przykład owoce cytrusowe. Najnowocześniejsze modele lodówek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w szufladach. Dobierana niezależnie od reszty lodówki temperatura pozwala idealnie dobrać warunki w komorach do artykułów w nich przechowywanych. Możemy dzięki temu przykładowo prędko schłodzić trunki, lub wino.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2016-11-25 09:09:04
Tagi: temperatura, lodówka, chłodziarka